Wat houdt jou tegen?

Afgelopen week las ik een artikel van Marshall Goldsmith. Dit artikel beschreef hoe overtuigingen die executives over henzelf hebben, hen heeft geholpen te zijn waar ze nu zijn. Deze overtuigingen houden hen echter ook tegen om verder vooruit te gaan. Dit zijn dezelfde principes die Marshall beschrijft in zijn boek “What Got You Here Won’t Get You There” *.

Logischerwijs las ik dit artikel door een lens met een focus op allianties. Ik las daardoor voornamelijk een “me versus them” attitude in deze overtuigingen. Een attitude met een beetje arrogantie, dat gefocust is op het persoonlijk welzijn in plaats van het gezamenlijke welzijn. In allianties, of welke andere type van samenwerking dan ook, is dit niet productief.

Het gebeurt helaas veel vaker. Men denkt “we weten het allemaal wel” en denkt daardoor meer aan “what’s in it for me?” in plaats van “what’s in it for us?”. Tot op zekere hoogte kan je je partners dwingen bij het creëren van een partnership om te kijken naar een balanced partnership. Tools als de Needs & Contribution matrix kan helpen om de behoeftes en de bijdragen van de betrokken partners in kaart te brengen en uit te balanceren. Het gaat echter ook om de cultuur.

Samenwerken is makkelijker als er een collaborative culture is in een organisatie. Een cultuur waarin men focust op de “wij” versus de “ik” en waarin men begrijpt wat win/win/win inhoudt. Een cultuur dat helpt om te focussen op de “we versus me”. En een cultuur die uit de buurt blijft van arrogantie en het “we weten het allemaal wel”.

Een samenwerkende cultuur staat open voor nieuwe ideeën, ideeën die jou vooruit helpen en je niet tegenhouden.

Wat houdt jou(w allianties) tegen?

 


Lees meer

Alliance Masterclass