Is het glas half vol of half leeg?

Tijdens een congres dat ik recent bezocht, sprak een van de keynote sprekers over een half vol glas. Hij pakte zijn glas water en vroeg aan het publiek of het glas vol was. Iedereen knikte. Vervolgens dronk hij uit het volle glas, precies genoeg zodat er net iets minder dan de helft in het glas over bleef. Hij vroeg het publiek: is het glas nu half vol of half leeg? De meeste mensen antwoordde “half leeg”.

De spreker was het hier echter niet mee eens. Hij legde uit dat dit glas dan misschien wel voor minder dan de helft gevuld was met water, maar méér dan de helft van het glas kon nog steeds gevuld worden met iets anders. Het bood dus nog genoeg mogelijkheden. Met andere woorden: kijk altijd naar de mogelijkheden, ook als ze wellicht niet zo duidelijk zichtbaar zijn.

Het is makkelijk om ons te focussen op de dingen die zich recht voor ons neus bevinden. Zo focussen we ons vaak op problemen en obstakels in plaats van op de mogelijkheden in een challenge. De échte kansen komen voort uit de niet zo voor de hand liggende elementen, het lege gedeelte van het glas. In mijn werk help ik vaak mijn cliënten om de mogelijkheden te vinden die zich voordoen als onderdeel van de challenge. Ik stel vragen en ik laat mijn cliënten kijken in de spreekwoordelijke spiegel van de situatie. Het helpt hen om nieuwe kansen te zien in een challenge.

Probeer het zelf eens en gebruik het lege gedeelte van het glas: wees creatief en zoek naar de mogelijkheden in een probleem. Het oplossen van problemen wordt dan misschien ineens wel heel erg leuk!


Lees meer

Alliance Masterclass