De Triple-Win in Allianties

Wanneer je een alliantie of een samenwerking aangaat met een andere organisatie, is je voornaamste reden wellicht om dit te doen uit eigen belang. De samenwerking brengt voordelen met zich mee, die je anders niet zou hebben. Onlangs is een client van mij benaderd door een ander bedrijf om samen te werken en het had precies dit uitgangspunt. Het bedrijf was compleet gefocust op wat alleen zij uit de samenwerking zouden halen.

Wat denk jij, is dit een goede basis voor een gezonde samenwerking?

Nee, zeker niet. Wat er hier mist, is een duidelijke “triple win” voor alle partijen die betrokken zijn. Logischerwijs moeten beiden partners in de samenwerking er op de een of andere manier beter van worden door samen te werken. Dat is de win-win. Dat is echter niet alles: het derde deel in de win-win-win in een samenwerking, is voor de klant. Dát is waar de waarde propositie zou moeten beginnen. Als er geen waarde is voor de klant in een samenwerking, heeft het geen zin om verder na te denken over deze eventuele samenwerking.

Een van de oefeningen in de Alliantie Masterclass, is voor de deelnemers om een voorbeeld van een win-win-win waarde propositie in een van hun eigen allianties te bespreken. Soms is deze oefening challenging voor de deelnemers, zoals voor de executive die mijn cliënt benaderde. De oefening creëert altijd een moment van bewustzijn. De deelnemers ondernemen vaak meteen actie en verbeteren de triple win in hun eigen alliantie waarde propositie.

Probeer het eens voor je eigen allianties: schrijf de waarde op die jouw alliantie creëert voor de klant, voor jouw partner en voor jouw eigen bedrijf (en een kleine tip: focus niet op het geld, maar op de waarde!). Is er een duidelijke triple win?


Lees meer

Alliance Masterclass