Where focus goes, energy flows!

Als fotograaf werk ik met de diafragma instellingen op mijn camera om de diepte in een foto te kunnen beïnvloeden. Met een grotere diafragma kies ik ervoor om de voorgrond crystal clear en scherp te maken, terwijl tegelijkertijd de achtergrond vaag en bijna niet te herkennen kan zijn. De achtergrond is nog steeds aanwezig, maar de aandacht van de kijker wordt direct getrokken naar de in-focus voorgrond.

De diafragma instellingen van een foto werken als een soort van filter. Als fotograaf maak ik een bewuste keuze: waar focust de kijker zich op en wat laten we buiten beschouwing.

In je dagelijks werk leven heb je ook een wijde variatie van details tot je beschikking. Aantrekkelijke details, belangrijke details, storende details, irritante details… Allerlei details die je effectiviteit in je werk kunnen beïnvloeden. 

Net als met fotografie kan je ook in je dagelijks leven de details filteren: door zelf ook een diafragma toe te passen. Als je niet filtert, heb je veel details die je effectiviteit beïnvloeden. Als je wél filtert, maak je een bewuste keuze over je focuspunt. De andere elementen zullen er nog steeds wel zijn, maar zullen je focus niet belemmeren: je kiest waar je je op focust. 

Focus in je werk gaat dus bovenal over het kiezen wat je niet moet doen en dus ook waar je geen aandacht aan besteed. Voor sommige zal het “zetten” van dit filter moeilijk zijn. Als jij in deze categorie valt, denk dan eens aan het werken met iemand waarmee je kan sparren. Dit kan een collega zijn, een vriend, een coach of een alliantie mentor. Wie je ook kiest: zorg ervoor dat ze hun rol serieus nemen en jou een spiegel voor houden. 

Dit zal zeker leiden tot resultaten. Want, zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: Where focus goes, energy flows!

 


Lees meer

Alliance Masterclass