Het bijhouden van allianties

Het was 1985 en ik had een van mijn eerste baantjes. Het was mijn taak om een nieuw computersysteem te installeren. Het nieuwe systeem kwam met een leuke bonus: er zat een nieuw soort office software bij met zowel een word processor als een spreadsheet. De word processor was basically een vernieuwde variant van de typemachine waar we al aan gewend waren en dus gebruikten we die word processor ook vrij snel. Het duurde echter nog een tijdje voor we de functie van de spreadsheet begrepen, het was tenslotte een compleet nieuwe applicatie voor ons. We probeerden en misbruikten de spreadsheet dan ook voor allerlei verschillende dingen.

Nu, bijna 35 jaar later, zijn er nog steeds veel organisaties die deze calculatie app misbruiken voor van alles, onder andere voor het bijhouden van allianties. Dat is net als het gebruiken van een schroevendraaier om een spijker ergens in te slaan: het werkt misschien uiteindelijk wel… Maar het is verre van ideaal.

Het is essentieel om op een goede manier de voortgang van je allianties bij te houden. De juiste tool helpt jou om je alliantie uitdagingen te zien en om je doelen te bereiken én het heeft een automatische bijhoud- en rapporteer functie. Ook zorgt het ervoor dat een ieder voor wie het nodig is, toegang heeft tot de laatste informatie.

Voor financiële functies zijn er speciale financiële systemen en tools, voor sales zijn er speciale CRM tools. Voor allianties zijn er speciale, geoptimaliseerde alliance management tools die alles kunnen wat ik heb benoemd, en meer. En toch zijn er nog steeds mensen die hiervoor een spreadsheet misbruiken.

Ik ben benieuwd: hoe houdt jij de voortgang van je allianties bij?

 


Lees meer

Alliance Masterclass