Het team en de strategie

Recent ben ik begonnen met het kijken van de Netflix serie “La Casa de Papel”. Deze Spaanse serie gaat over een team van oplichters die de Koninklijke Munt van Spanje beroven. De mastermind achter de beroving is iemand die bekend staat als “El Professor”: hij heeft het allemaal tot in de puntjes gepland en heeft het team bij elkaar gebracht. Door de bijzondere manier van het beroven van de bank, moet het team 12 dagen in de bank blijven, mét gijzelaars.

Het is wellicht een vreemde brug, van een criminele mastermind naar business. En toch… El Professor creëert een strategie die tegen elke tegenslag lijkt te kunnen. Ook benadert hij een groep vreemden die ieder master van hun eigen criminele vak zijn en vormt hen tot een team. Een team dat tot nu toe elke tegenslag aan lijkt te kunnen. Er zijn een paar elementen dat dit team bij elkaar houdt: de motivatie om deze perfecte strategie foutloos uit te voeren én bij succes een enorme beloning voor iedereen.

Peter Drucker zei “culture eats strategy for breakfast” en El Professor lijkt hier naar te hebben geluisterd. Hij heeft een sterke team cultuur gecreëerd en heeft ervoor gezorgd dat een ieder precies de stappen in zijn strategie begrijpt. Het team weet wat er moet gebeuren en waarom: de strategie is onderdeel van de teamcultuur. Tot nu toe (en ik ben pas bij aflevering 8 van seizoen 1) lijkt het te werken voor dit team.

Hoe zit het met jouw team? Begrijpen jouw teamleden de verschillende onderdelen van de strategie als een essentieel onderdeel van de teamcultuur?

 


Lees meer

Alliance Masterclass