Het risico van verhoogde interesse in allianties en partnerships

De afgelopen tijd is mij opgevallen dat de begrippen “Allianties” en “Partnerships” meer en meer gebruikt worden. Tot op zekere hoogte zou je kunnen zeggen dat de begrippen hiermee een deel van hun waarde verliezen, aangezien ze erg snel en losjes gebruikt worden. Het lijkt alsof alles tegenwoordig een partnership is en binnen het partnership gebied noemt men zijn of haar partnership al snel een strategische alliantie.

Ik vind het goed te zien dat er meer interesse is in allianties en partnerships. Ik zie echter ook de risico’s van deze vergrote interesse: organisaties gaan misschien te snel een alliantie of partnership aan, met verkeerde verwachtingen en zonder de benodigde voorbereidingen. Onlangs las ik een playbook van een groot software verkoop bedrijf, dat suggereerde dat als je de formule volgt, je een bijna gegarandeerd succesvolle alliantie of partnership hebt.

Dit zorgt ervoor dat bij mij de alarmbellen af gaan. Binnen de alliantie en partnership wereld is er geen recept voor gegarandeerd succes! Allianties en partnerships betekenen verschillende dingen voor verschillende mensen en organisaties. Dit betekent dat de eerste stap altijd is om helderheid te creëren bij je toekomstige partner. Zorg ervoor dat je elkaars kijk op allianties en partnerships in het algemeen begrijpt en specifiek ook op het samenwerken. Zorg ervoor dat je begrijpt wat succes voor beide partijen betekent. Pas zodra er helderheid en begrip is (en geen moment eerder), kan je doorgaan in het proces van het creëren van een partnership dat leidt tot succes voor beide partijen. 

Gebruik de best practices en tools die beschikbaar zijn, gebaseerd op de lessen die al geleerd zijn door vele andere organisaties en die al zijn onderzocht door academici. Volg een alliance lifecycle aanpak dat jouw begeleidende routekaart zal zijn op je reis naar alliance succes. Het is geen recept voor succes, maar een leidraad. Een leidraad, routekaart, die er voor zorgt dat jij je aanpak kan aanpassen naarmate je vordert in je alliantie reis.

Volg een Alliance Masterclass om alles te leren over de alliantie lifecycle routekaart op een praktisch toepasbare wijze. Of pas een aantal van mijn 25 tips toe: download ze hier als een gratis PDF, of koop de versie voor je Kindle of eReader hier.


Lees meer

Alliance Masterclass