Vertrouwen, allianties en cultuur

Vertrouwen is een essentieel element voor het bouwen en het onderhouden van succesvolle allianties. Bij een hoger level van vertrouwen tussen partners zal iedere alliantie een betere kans van slagen hebben.

 

Zoals ik eerder al schreef, heb ik recent het boek “The Culture Map”* van Erin Meyer gelezen. In haar boek helpt Erin je de vele verschillen tussen allerlei culturen te begrijpen. Een van de hoofdstukken gaat over de manieren waarop vertrouwen wordt gecreëerd; cultuur heeft een belangrijke invloed op hoe vertrouwen wordt gewonnen.

 

Het blijkt dat veel Westerse culturen een taakgerichte aanpak volgen waarbij vertrouwen gewonnen wordt door activiteiten die business gerelateerd zijn. Werk relaties worden gemakkelijk gevormd en net zo makkelijk weer afgekapt, gebaseerd op de werksituatie. “Je werkt op een consistente manier, je bent betrouwbaar, ik vind het leuk om met je te werken, ik vertrouw je.”

 

Aan de andere kant zijn er veel culturen waar vertrouwen is gebaseerd op relaties en sociale activiteiten, zoals samen eten. Het duurt langer voor er een werkrelatie is en er vertrouwen is gewonnen: de relaties duren hierdoor ook langer. “Ik heb gezien wie je bent op een dieper niveau, ik heb persoonlijke tijd met je gedeeld, ik ken anderen die jou vertrouwen, ik vertrouw je.”

 

Dit benadrukt een essentieel verschil tussen het creëren van vertrouwen in verschillende culturen. Het culturele perspectief benadrukt hoe verschillend we allemaal zijn en dat is iets om extra over na te denken bij je (cross-culturele) allianties. 

 

Ik raad je dan ook (opnieuw) ten zeerste aan “The Culture Map” te lezen!

 


 

Aankomende herfst zullen Anoop Nathwani en ik een series van Alliantie Masterclasses faciliteren in Londen, Amsterdam en Singapore. Klik hier voor meer informatie en om je te registreren zolang er nog plaatsen beschikbaar zijn. 


Lees meer

Alliance Masterclass