Persoonlijk meesterschap

De laatste set van leiderschapscompetenties zoals beschreven in Marshall Goldsmith’s wereldwijde studie, gaat over Constante Verandering. Deze set omvat de volgende 3 competenties:

  1. Achieving Personal Mastery
  2. Anticipating Opportunities
  3. Leading Change

Meestal bekijk ik de leiderschapscompetenties met Alliantie Leiderschap in gedachte en elke keer zie ik weer meer connectie punten. Het is duidelijk; alliantie professionals zijn échte leiders.

Achieving Personal Mastery omvat onder andere “Heightened self-awareness around behaviors, motivators, personal preferences” en “Management of emotions and behaviors”. In het beroep van Alliantiemanagement staat samenwerken met andere mensen, dan wel organisaties, centraal. Samenwerken zonder die self-awareness en management van emoties, zou kleuterschool samenwerken zijn! Het werkt misschien voor even, maar kan ook ogenblikkelijk veranderen. Met andere woorden, zonder de juiste beheersing van deze competentie, is een volwassen samenwerking virtueel onmogelijk.

Hetzelfde geldt voor de andere competenties in deze groep. Alliantie Professionals zijn constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden: de dynamiek van allianties, waar twee of meer organisaties samenwerken, is er een waar verandering vanzelfsprekend is.

Wij, Alliantie Leiders, hebben meestal een goed ontwikkeld gevoel voor deze drie competenties. We kennen onszelf, we zijn op zoek naar mogelijkheden en we weten hoe we om moeten gaan met verandering. Dit is wat een groot deel van ons beroep inhoudt. Betekent dit dan dat we niet meer kunnen groeien op dit gebied? Nee. Zo goed als we ook zijn, ik geloof dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Lees de vorige artikelen over leiderschapscompetenties nog eens door en denk er eens over na: hoe goed doe jij het op het gebied van deze competenties? Waar ligt jouw ruimte voor verbetering?


Lees meer

Alliance Masterclass