Grenzeloos samenwerken in alliantie management

In vorige artikelen hebben we gezien hoe communicatie en samenwerken onder de 15 leiderschapscompetenties van Marshall Goldsmith vallen. De derde groep van leiderschapscompetenties gaat over grenzeloos samenwerken.

Als je deze competenties vanuit één bedrijf bekijkt, is grenzeloos samenwerken iets wat wijd en ver kan gaan. Je kan het bekijken vanuit verschillende hoeken. In alle situaties gaat het om mensen motiveren, kracht geven en betrekken. Vertrouwen en het vermogen om controle los te laten spelen een essentiële rol in deze groep van leiderschapscompetenties.

Alliantiemanagement en leiderschap liggen heel erg dicht bij elkaar. Ik geloof dat alliantiemanagement een van de beste leiderschapsrollen is! Je bent dan wel geen chef in de keuken, maar je krijgt wel een goede kijk in meerdere keukens. Als alliantie manager zie je veel aspecten van zowel je eigen organisatie, als je partners organisatie. Elke alliantie is anders, en daarom is alliantiemanagement een beroep dat een altijd bewegende leercurve voor jou heeft.

Vanuit een alliantie perspectief zijn de grenzeloos samenwerken competenties competenties waarin alliantie mensen uit zouden moeten blinken. Het zijn de competenties die ervoor zorgen dat jij je partner’s organisatie en je eigen organisatie kan betrekken in jouw allianties. Ze zorgen ervoor dat jij het orkest van jouw organisatie kan dirigeren en alle stakeholders kan betrekken.

Hoe zit het bij jou? Zijn de competenties om grenzeloos samen te werken inderdaad een van de groepen van competenties waarin jij uitblinkt? Denk er maar eens aan deze week. Betrek jij mensen grenzeloos? Ben jij iemand die motiveert, iemand die vertrouwen uitstraalt en kan je na delegeren ook goed loslaten?


Ps. Denk eens aan een zelf assessment om uit te vinden waar je staat in vergelijking met de normgroep, en om gebieden te identificeren voor je eigen leiderschaps ontwikkeling. Of, plan een gesprek met mij in om de mogelijkheden te ontdekken van een volledige 360-graden assessment om zo jouw leiderschapscompetenties te kunnen beoordelen.


Lees meer

Alliance Masterclass