Wanneer is hét moment om te transformeren?

Een rups weet precies wanneer het moment daar is om in zijn cocon te kruipen en de transformatie tot vlinder te beginnen. Voor ons is het echter niet altijd duidelijk wanneer het het juiste moment is om te transformeren.

Gemiste transformaties

Kodak, het bedrijf dat de digitale fotografie uitvond in de jaren 70, greep de kans mis om te verdienen aan hun eigen uitvinding: ze vroegen faillissement aan in 2012. Nokia, die in 2007 marktleider was in mobiele telefoons, verloor deze positie compleet aan de concurrenten. Nokia verkocht hun telefoon business in 2013 aan Microsoft. Zowel Kodak als Nokia hielden vast aan hun oude strategieën en faalden erin op het juiste moment te transformeren.

Wanneer is het tijd om te transformeren?

Ook op persoonlijk gebied kan het vinden van het juiste moment tot transformeren een enorme uitdaging zijn. Soms zorgen externe gebeurtenissen voor het juiste moment: er overkomt je iets vervelends op persoonlijk gebied, of jouw bedrijf besluit te reorganiseren en je wordt ontslagen. Dit zijn externe triggers die soms tot de grootste transformaties kunnen leiden. Zou het echter niet fijn zijn om het lot in eigen handen te nemen en je eigen transformatie te leiden?

What’s next

Een paar jaar geleden heb ik een executive gecoacht in de ontwikkeling van haar professionele carrière. Als resultaat van deze coaching, besloot zij om haar bedrijf te verlaten en een ander pad in te slaan. Dit is een van de voordelen van coaching: het zorgt ervoor dat je een stap terug kan nemen en de “what’s next” vraag te beantwoorden. Een vraag die je jezelf kunt stellen om te kijken of je nog steeds het juiste pad bewandelt. In het geval van deze executive hielp de coaching haar om haar roeping te vinden, het triggerde haar om haar vleugels uit te slaan en te transformeren in een ondernemer.

“What’s next” voor jou? Bewandel jij nog steeds het juist pad, of is het tijd om te transformeren?


Lees meer