Maak meer fouten

Bij fouten maken, of falen, denkt men over het algemeen aan iets negatiefs. Het eerste antwoord op een internet search naar het woord fout, geeft onder andere: “misslag, afwijking, tekortkoming”. Deze definities benadrukken het negatieve gevoel. Als je echter zoekt naar quotes over fouten maken, zijn de resultaten juist heel positief en benadrukken ze wat je er van kan leren.

 

“Ik heb niet gefaald. Ik heb enkel 10.000 manieren gevonden die niet werkten.”

Thomas Edison
 

Thomas Edison verbindt in deze quote het “gebrek aan succes” aan een leer moment, hij draait het om naar een succes in het uitvinden van wat niet werkt.

In de film “First Man” volgen we Neil Armstrong tijdens de 60er jaren in zijn levensreis om de eerste man op de maan te worden. De film laat een aantal fouten zien, en in sommige gevallen rampen, in voorbereiding op de maan landing. In een gesprek met Armstrong, benadrukt hij de noodzaak om fouten te maken:

 

We need to fail. We need to fail down here, so we don’t fail up there!

Neil Armstrong
 

Armstrong benadrukt dat om te kunnen slagen met zijn reis naar de maan, leren essentieel is. Fouten maken, als een manier van leren, is onvermijdelijk. Het is beter om fouten te maken in een bekende omgeving, dan in “a new space”.

We kunnen op een positieve manier leren van onze fouten, zolang we dit bewust doen. Denk maar eens aan een van jouw eigen recente fouten: wat heb je ervan geleerd? En hoe gaat dit je helpen in de toekomst?


Lees meer