Leiderschap, cultuur en performance

Volgens onderzoek wordt 35% van de performance van een organisatie beïnvloed door de cultuur van een bedrijf. Dit is enorm: één factor bepaalt voor 1/3e deel de performance van een organisatie! Vanzelfsprekend is het belangrijk om te kijken hoe organisaties die ene factor kunnen beïnvloeden.

Een cultuur van een bedrijf wordt voornamelijk bepaald door leiderschap: top management beïnvloed voor zo een 50% tot 70% de cultuur. De cultuur van een organisatie wordt gevormd door waarden, normen en gedrag. De leiding in een organisatie zal deze waarden en normen moeten bepalen, en zal er zelf ook naar moeten leven.

In een alliantie met een andere organisatie, of misschien zelfs wel met verschillende afdelingen binnen een bedrijf, zijn er minstens twee verschillende culturen die naast elkaar moeten bestaan. De beste manier om deze twee culturen te overbruggen, is om een derde cultuur te creëren, specifiek voor die samenwerking. Ook die derde cultuur moet gebaseerd zijn op gemeenschappelijke normen en waarden.

Als leider is het aan jou om het opzetten van de organisatiecultuur te leiden. Zorg ervoor dat je samen met je team op één lijn zit wat betreft de betekenis van de waarden en normen binnen de cultuur. Natuurlijk geef je het daarbij het goede voorbeeld en leef je de waarden en normen zelf na. Ook helpt het om de waarden en normen eens in de zoveel tijd weer eens extra te benadrukken binnen je team.

Als de cultuur 1/3e van de performance van jouw organisatie bepaalt, en leiderschap bepaalt de cultuur, wat doe jij dan op het gebied van continue leadership ontwikkeling om de cultuur en dus de performance te beïnvloeden?

 
 

Ps. Gebaseerd op een wereldwijde studie, heeft Marshall Goldsmith de 15 meest belangrijke competenties voor leiders geïdentificeerd. Jezelf op deze competenties beoordelen kan jou helpen om jouw focus gebieden voor je leiderschapsontwikkeling te identificeren.

Interesse? Plan een vrijblijvende afspraak


Lees meer

Alliance Masterclass