Alliantie partner selectie

19 jaar geleden was ik nogal verrast toen mijn financiële partner mij vertelde dat hij besloot om te stoppen met zijn financiële steun aan onze joint venture.

Ik had echter niet zo verrast hoeven zijn. Als ik mijn voorwerk goed had gedaan, had ik kunnen weten dat onze samenwerking niet voorbestemd was om lang te duren. De cultuur en strategie van zijn bedrijf was compleet anders dan mijn normen en waarden en plannen voor de toekomst. Ook had ik na wat onderzoek kunnen weten dat zijn financiële situatie niet zo goed was als hij mij deed geloven – en deze informatie was openbaar beschikbaar. Zonder enig voorwerk was ik begonnen aan deze samenwerking: puur en alleen omdat ik hem mocht als persoon en omdat ik, zeer naïef, dacht dat wij wel goed samen konden werken.

Alliance partner selectie vraagt echter om meer dan alleen die persoonlijke voorkeur. De fout die ik 19 jaar geleden maakte, is een vaak gemaakte fout. Niet alleen in kleinere bedrijven, maar ook in de grotere bedrijven: dezelfde fout, maar op een andere schaal.

Een uitgebreide partner selectie zoals ik heb beschreven in mijn boek, kan men niet altijd toepassen. Kijk echter wel altijd naar de verschillen in cultuur, werkwijze en strategie. Dit zorgt ervoor dat jij en je partner elkaar beter kunnen leren kennen: het wordt de basis voor een concreet plan om de verschillen te kunnen overbruggen.

Om je in dit proces te kunnen helpen, kan je de gratis proefversie van de Alliance Partner Assessment tool (nu nog alleen in het Engels) hier downloaden. Jouw feedback hoe de tool nog verder te verbeteren stel ik zeer op prijs.


Lees meer