Communicatie is een leiderschapscompetentie

Afgelopen week noemde ik de wereldwijde studie waarbij Marshall Goldsmith de 15 meest belangrijke competenties voor leiders heeft geïdentificeerd. Deze 15 competenties zijn onderverdeeld in 5 groepen van elk 3 competenties. De eerste groep is er een die je mij waarschijnlijk al wel een aantal keer vaker hebt horen zeggen: communicatie.

Communicatie is misschien wel een beetje mijn stokpaardje. Ik kom zo veel cases tegen waarbij communicatie zorgt voor problemen! Als ik slechts één onderwerp zou moeten noemen waardoor Allianties en Samenwerkingen falen, zou ik ‘communicatie’ noemen – of ‘niet communiceren’. Daarom ben ik zo blij dat een man als Marshall in zijn lijst van leadership competenties communicatie als de eerste groep aanduidt.

Communicatie omvat heel veel: tonen van integriteit, een rolmodel zijn voor je team, organisatie en partner eerlijkheid, ethisch handelen en waarden en normen op organisatorisch niveau. Het gaat om vertrouwen en respect. Communicatie gaat over het aanmoedigen van een constructief dialoog, door vragen te stellen om op die manier feedback, feedforward en nieuwe ideeën te krijgen. Communicatie gaat ook over het creëren van een gezamenlijke visie, door input van andere te krijgen. Het gaat over creëren van het momentum en het inspireren van anderen.

Zoals je kunt zien, zijn er vele aspecten aan communicatie. Communicatie is misschien simpel, maar zeker niet gemakkelijk! Hoe doe jij het in je communicatie als onderdeel van jouw leiderschapscompetenties?

Denk eens aan een zelf assessment om uit te vinden waar je staat in vergelijking met de normgroep, en om gebieden te identificeren voor je eigen leiderschaps ontwikkeling. Of, plan een gesprek met mij in om de mogelijkheden te ontdekken van een volledige 360-graden assessment om zo jouw leiderschapscompetenties te kunnen beoordelen.


Lees meer

Alliance Masterclass